Животозастраховането е в услуга на клиента, но и възможност за спестяване на средства

Животозастраховането е в услуга на клиента, но и възможност за спестяване на средства

Животозастраховането има цел – да помага на хората в непредсказуемите моменти, за да може настъпилите рискове да бъдат преодолени ефективно, а клиентът да не търпи финансови загуби. По данни на БНБ, aктивите на дружествата, извършващи Животозастраховане, нарастват с 6,5% спрямо края на 2023 година. Това означава, че все повече хора избират застраховките „Живот”, за да се отчита и този ръст на финансовите показатели в застрахователния бранш.

Накратко за застраховка „Живот” – застрахованите лица заплащат премия, а Застрахователят осигурява защита, като при настъпване на застрахователно събитие следва да изплати застрaхователна сума или част от нея на застрахованите лица за определени рискове, които са свързани със забoляване, злополука или смърт. Освен това, застраховка „Живот” може да бъде използвана и като средство за спестяване, а в договора, който се сключва, е записан и механизмът за изплащане на средствата.

По мнение на експерти, недостатъчната информираност и финансова грамотност, са част от причините хората да не знаят за ползите от Животозастраховането и допълнителната защита, която се осигурява в случаи на инциденти, заболявания или по-тежки житейски ситуации. Именно в такива случаи, хората със застраховка „Живот” показват отношение към себе си и близките си. И тук следва да отбележим, че застраховката не е разход. Заплащането на премия по договор за животозастраховане означава, че вие си гарантирате финансова подкрепа, която компенсира загуба на доход във времето, в което сте нетрудоспособни.

Ще си зададете въпроса – какви са ползите от Животозастраховането? Веднага ви казваме – с този вид застраховка, осигурявате на себе си и вашето семейство спокойствие от финансова гледна точка. Без да подозираме, всеки един от нас може да изпадне в ситуация, в която да бъде застрашено неговото здраве или  живот. Именно тогава Животозастраховането се явява инструмент, с който да си гарантираме финансова стабилност в случаи на заболяване или злополука (временна или трайна загуба на работоспособност). Застрахованият си гарантира застрахователна защита, която компенсира загубата на доход във времето, в което е нетрудоспособен. В зависимост от избрания вариант и вида на договора, колкото по-широко покритие от рискове включва, толкова повече са неблагоприятните ситуации, в които ще сме подсигурени.

Не са редки случаите, в които хората избират застраховка „Живот” със спестовна цел. Тогава Застрахованият внася определена премия на месечна, тримесечна, шестмесечна или годишна база, като при Доживяване срока на договора или по-ранна Смърт, Застрахователят се задължава да изплати посочената в договора застрахователна сума.

Въпреки ръста в Животозастраховането, България е една от държавите в Европейския съюз, където населението не познава същинските ползи от застраховки „Живот”. Според изследване на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), всеки пети у нас е наясно какво е Животозастраховане, но като цяло на пазара, това остава един от най-малко познатите застрахователни продукти. Според данни на АБЗ, в България най-голям дял сключени застраховки и изплатени премии има при автомобилните, докато в Европа повечето са „Живот” и покриващи здравни рискове.

В процеса на осъзнаване в  обществото, Животозастраховането следва да се възприема като вид механизъм, който минимизира риска и осигурява сигурност, като застрахователен продукт, доказал се в цял свят. У нас, дори банките имат задължителни условия при различни видове кредит – ипотечен или потребителски, в които изискват кредитополучателя да има застраховка. ЖЗИ предлага именно такъв продукт- Рискова застраховка „Живот” на кредитополучатели.

Ако написаното по-горе ви е провокирало интереса или вече сте сигурни, че искате да сключите застраховка „Живот”, то може да получите необходимата информация още сега – 0700 20 150. Телефонната линия на ЖЗИ работи 24/7, като на ваше разположение са експертите, които ще отговорят на вашите въпроси.  А в нашите над 100 офиса в страната, можете да подпишете договора, като изберете най-подходящия вид застраховка за вас, вашето семейство или вашия бизнес.